dimarts, 3 de setembre del 2013

Tot recordant el 1714


Guerra de Successió. Una data: 11 de setembre de 1714. Una ciutat: Barcelona. Però, malauradament, aquest conflicte va ser més llarg i més cruel. Ara que tot just comencen els actes commemoratius del 300 aniversari de la caiguda de Barcelona, el festival d'espectacles de petit format Cua d'Estiu no podia quedar al marge d'una efemèride tan determinant en la història de Catalunya. I és per això que Cal Combelles de Fondarella acollirà el divendres 20 de setembre un espectacle-concert que ens transportarà al segle XVIII, al fatídic 1707, quan les tropes de Felip V aconsegueixen derrotar Lleida després d'un setge ferotge.  'El setge de Lleida' és, precisament el títol de l'espectacle-concert sobre aquest fet històric.  
Sobre l'escenari, Quartana enfrontarà dos bàndols que lluitaran pacíficament, això sí. D'una banda, els lleidatans del XVIII, que interpretaran peces de música popular de l'època. A l'altre, la música del compositor francès Jean-Baptiste Stuck, que va deixar escrita una peça força desconeguda i, alhora molt significativa: 'Cantate sur la prise de Lérida'. Dos móns contraposats que ens transportaran al setge de Lleida, quan els partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria, encara tenien alguna possibilitat. 


La imatge ens dóna una idea de la singularitat d'aquest projecte. Definir-lo com un concert és quedar-se curt. És molt més que això. I veure'l en aquest espai que us enllacem a continuació acaba de ser la clau per gaudir d'una inoblidable nit d'estiu. Encara que sabem que vam perdre la guerra i que estava a punt de caure'ns a sobre el Decret de Nova Planta, aquest cop, tot serà diferent. La música del setge de Lleida sona millor en el context històric actual. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada